Varietats autòctones

Olis del Pallars En els darrers cinc anys s’han identificat a la comarca vint-i-nou varietats d’oliveres autòctones molt resistents al fred i l’alçada on es conreen. Antigament, el Pallars Jussà abastia d’oli, vi i cereal les comarques pirenaiques i aquest descobriment aporta un gran valor a la biodiversitat cultivada que no es dona en cap altre indret.
Les característiques antioxidants dels olis del Pallars i el seu alt contingut en polifenols, els fan especialment saludables i les seves característiques amargues i picants, ens retonen als sabors originals que están cada vegada més valorats a tot el món.
Actualment, es comercialitzen olis monovarietals de Llargueta, Negral, Cua de Cirera i Abequina a més d’altres que barregen diverses varietats d’olives tots ells qualificats de verge extra d’alta gamma pels tècnics de l’IRTA.

OLIVERA VERDAL DEL PALLARS

L’olivera verdal del Pallars és una varietat que presenta una vigorositat mitjana, de port erecte i molt productiva.

Pel que respecta al fruit, és de pes elevat, de forma ovalada, sense mugró i amb un alt contingut d’oli. Aquest oli és molt ric en àcid oleic. La seva vida útil és molt llarga.

L’oli té un perfil sensorial lleugerament astringent i amarg, amb un gust en boca equilibrat i intens.

 

Comarques on hi ha tradició de cultiu. Localitats de Fígols de Tremp (Tremp) i Castell de Mur (Santa Llúcia), a la comarca del Pallars Jussà.

 

OLIVERA VERDAL DE FÍGOLS

L’olivera verdal de Fígols és una varietat que presenta una elevada vigorositat i és de maduració tardana.

Pel que respecta al fruit, l’oliva és de mida mitjana, de forma ovalada, amb presència de mugró i amb un elevat contingut d’oli. Aquest oli és ric en àcid oleic i polifenols, és per aquest motiu que és molt estable i la seva vida útil és molt llarga.

L’oli és d’un color verd fruitat i des del punt de vista organolèptic, és notòriament amarg i astringent.

 

Comarques on hi ha tradició de cultiu. Localitats de Fígols de Tremp, poble del municipi de Tremp a la comarca del Pallars Jussà.

 

OLIVERA VERDAL DE BARCEDANA

L’olivera verdal de Barcedana és una varietat que presenta una baixa vigorositat, de maduració tardana i amb una bona productivitat.

Pel que respecta al fruit, l’oliva és de mida gran, de forma ovalada, sense mugró i amb un molt alt contingut d’oli. Aquest oli és ric en pigments clorofíl·lics i amb un contingut alt de polifenols, és per aquest motiu que la seva vida útil és molt llarga.

L’oli és d’un color verd fruitat intens, organolèpticament amb un marcat gust amarg i picant, complex i aromàtic.

 

Comarques on hi ha tradició de cultiu. Localitat de Gavet de la Conca i Llimiana, municipis situats al sud de la comarca del Pallars Jussà.

 

OLIVERA ROIETA

L’olivera roieta és una varietat de mitjana vigorositat i amb una capçada clara.

Pel que respecta al fruit, l’oliva és de mida mitjana, de forma ovalada, amb presència de mugró i amb un baix contingut d’oli. Aquest oli és ric en pigments i amb un contingut molt alt de polifenols, és per aquest motiu que la seva vida útil és molt llarga.

L’oli és d’un color verd fruitat i des del punt de vista organolèptic resulta molt amarg i picant i clarament astringent. La seva utilització principal és per oliva d’almàssera.

 

Comarques on hi ha tradició de cultiu. Localitat de Castell de Mur situada a la comarca del Pallars Jussà.

 

OLIVERA NEGRAL

L’olivera negral és una varietat àmpliament difosa per la comarca del Pallars Jussà. És una olivera molt antiga, fet constatat per la mida d’alguns dels seus exemplars. És una varietat vigorosa, de maduració primerenca i anyívola.

Pel que respecta al fruit, l’oliva és de mida gran, de forma ovalada, amb presència de mugró i amb un rendiment d’oli molt elevat. Aquest oli té un contingut molt baix de polifenols, pel que resulta a gust en boca suau, equilibrat i aromàtic. La seva utilització principal és per oliva d’almàssera.

 

Comarques on hi ha tradició de cultiu. Pallars Jussà.

 

OLIVERA MORCAIRE DEL PALLARS

L’olivera morcaire del Pallars és una varietat vigorosa, de maduració molt primerenca, productiva i regular, amb facilitat de munyir les olives.

Pel que respecta al fruit, l’oliva és de mida mitjana, de forma arrodonida, sense presència de mugró i amb  poc contingut d’oli. Aquest oli és ric en àcid oleic i té un percentatge molt elevat de polifenols, fet que afavoreix una vida útil llarga.

Des del punt de vista organolèptic, l’oli és d’un fruitat verd intens que resulta en boca complex i equilibrat. 

 

Comarques on hi ha tradició de cultiu. S’han pogut documentar cultius localitzats al municipi de Fígols de Tremp a la comarca del Pallars Jussà. Anteriorment localitzada al Pont de Suert.

 

OLIVERA LLIMIANA

L’olivera Llimiana és una varietat molt localitzada a Llimiana (Pallars Jussà). És poc vigorosa, de bona productivitat i de caire regular.

Pel que respecta al fruit, l’oliva és de mida petita, de forma allargada, sense presència de mugró i amb un contingut d’oli molt baix. Aquest oli és pobre en àcid oleic i té un percentatge mig de polifenols, fet que afavoreix una vida útil mitja-llarga.

Des del punt de vista organolèptic, l’oli resulta en boca complex i aromàtic. 

 

Comarques on hi ha tradició de cultiu. Al municipi de Llimiana del Pallars Jussà.

 

OLIVERA GROSSAL

L’olivera grossal del Pallars és una varietat àmpliament difosa per la comarca del Pallars Jussà, vigorosa, de mitjana productivitat, anyívola i de maduració molt primerenca.

Pel que respecta al fruit, l’oliva és de mida gran, de forma ovalada, amb presència de mugró. Aquest oli és ric en àcid oleic i té un contingut molt elevat de polifenols, fet que afavoreix una vida útil llarga.

Des del punt de vista organolèptic, l’oli té un fruitat intens d’oliva verda i ric en aromes secundaris de tipus vegetal. Presenta un perfil equilibrat, propi d’olis rics en antioxidants de tipus polifenòlic.  La seva utilització principal és per oliva d’almàssera.

 

Comarques on hi ha tradició de cultiu. Pallars Jussà.

 

OLIVERA CUA DE CIRERA

L’olivera cua de cirera és una varietat difosa per la comarca del Pallars Jussà, vigorosa, de mitjana productivitat, anyívola i de maduració primerenca.

Pel que respecta al fruit, l’oliva és de mida petita, de forma ovalada, amb un baix contingut en oli. Aquest oli és ric en àcid oleic i té un contingut molt elevat de polifenols, fet que afavoreix una vida útil molt llarga. 

Des del punt de vista organolèptic, l’oli té un fruitat verd d’intensitat alta. En boca és molt picant i amarg.

 

Comarques on hi ha tradició de cultiu. Als municipis de Conca de Dalt, Isona i Conca Dellà, a la comarca del Pallars Jussà.

 

OLIVERA COLOMAR

La varietat colomar està molt localitzada al municipi de Llimiana, a la comarca del Pallars Jussà.

Pel que respecta al fruit, l’oliva és de mida mitjana, de forma ovalada, sense la presencia de mugró, amb un baix contingut en oli. Aquest oli és ric en àcid oleic i té un contingut molt elevat de polifenols, fet que afavoreix una vida útil molt llarga.

Des del punt de vista organolèptic, l’oli té un fruitat verd d’intensitat alta. En boca és molt picant i amarg.

 

Comarques on hi ha tradició de cultiu. Al municipis de Llimiana, a la comarca del Pallars Jussà.

 

OLIVERA CARRELLUDA

L’olivera carrelluda és una varietat local molt antiga, vigorosa i de maduració primerenca.

Pel que respecta al fruit, l’oliva és de mida mitjana, de forma ovalada, sense la presencia de mugró i amb un alt contingut en oli. Aquest oli és ric en àcid oleic i té un contingut mitjà de polifenols, fet que afavoreix una vida útil llarga.

Des del punt de vista organolèptic, produeix un oli moderadament amarg i picant, molt equilibrat i harmònic, essent de bona acceptabilitat en els mercats d’alta gamma.

 

Comarques on hi ha tradició de cultiu. Als municipis de Fígols de Tremp i Claverol, a la comarca del Pallars Jussà.

 

OLIVERA ARANSÍS

L’olivera Aransís és una varietat vigorosa que presenta una capçada molt densa i entrenusos molt curts a les branques. Es destacable la seva coloració molt fosca.  És de maduració primerenca i homogènia.

Pel que respecta al fruit, l’oliva és de mida mitjana, de forma ovalada, sense la presencia de mugró. Produeix un oli ric en àcid oleic i amb un contingut baix de polifenols, fet que dóna lloc a una vida útil curta.

Des del punt de vista organolèptic, és un oli fruitat verd d’intensitat mitjana-alta, lleugerament amarg i picant. En el seu conjunt resulta equilibrat i aromàtic.

 

Comarques on hi ha tradició de cultiu. A la localitat d’Aransís (Gavet de la Conca), a la comarca del Pallars Jussà.

 

OLIVERA ALBACARRO

L’olivera albacarro és una varietat poc vigorosa, productiva i de maduració tardana.

Pel que respecta al fruit, l’oliva és de mida gran, de forma ovalada, amb la presencia de mugró. Produeix un oli ric en àcid oleic i amb un contingut baix de polifenols, fet que dóna lloc a una vida útil curta.

Des del punt de vista organolèptic, és un oli força agradable al gust, amb una entrada de boca clarament dolça. És una oliva apropiada per a ús de taula.

 

Comarques on hi ha tradició de cultiu. S’han pogut documentar oliveres localitzades al municipi de Llimiana, a la comarca del Pallars Jussà.